HU EN RU IT

Szolgáltatások | Kiegyensúlyozás

A kiegyensúlyozatlanság megszüntetésére, illetve csökkentésére statikus vagy dinamikus kiegyensúlyozást tudunk alkalmazni.
A kiegyensúlyozás az a művelet, amellyel valamely forgó test tömegeloszlását úgy változtatjuk meg, hogy a forgótest csapágyazásával biztosított ténylegesforgástengely és a tehetetlenségi főtengely egybeessen, illetve egy adott tűréshatár értékén belül megközelítsék egymást. Ezt a megmunkált és centrírozott forgórészen megfelelő nagyságú póttömeg felhelyezésével, vagy megfelelő anyagmennyiség eltávolításával, esetleges tömeg elemeinek állításával érjük el.Mivel a kiegyensúlyozatlan testre ható szabad - egyensúlyozással nem csökkentett - tömegerők olyan térbeli erőrendszert alkotnak, amelyek eredője vagy egy erő, vagy egy erőpár, avagy a kettő együtt (erőkereszt), ezért kiegyensúlyozáskor ezeknek az eredőknek a forgórészen meghatározott síkban, vagy síkokban (kiegyenlítősík) a megfelelő összetevőit mérjük és egyenlítjük ki. Statikus kiegyensúlyozásnál a forgórészt vízszintes párhuzamos ékekre, rudakra, vagy görgőkre helyezzük, majd megfelelő helyen akkora kiegyenlítő tömeget erősítünk fel, vagy távolítunk el, hogy a forgórész minden helyzetben egyensúlyban legyen. A tökéletes statikus kiegyensúlyozás után a forgórész súlypontja a forgástengelybe esik. A dinamikus kiegyensúlyozás a kiegyensúlyozatlanságot okozó szabad erők eredőjeként keletkező erőpárnak a kiegyenlítése.
A kiegyenlítő síkokban kiegyenlítő tömegeket helyezünk el, vagy onnan anyagot távolítunk el olyan mértékben, hogy a tényleges forgástengely adott és megengedett határon belül megközelítse a súlyponton átmenő tehetetlenségi főtengelyt. A kiegyenlítő síkok helyét a tervező határozza meg és jelöli ki a munkadarab rajzán. A két kiegyenlítő síkot egymástól a lehető legnagyobb távolságra célszerű kijelölni, s biztosítani, hogy ezekben a síkokban a kiegyenlítés nagy sugáron legyen elvégezhető. Ha a kiegyenlítő síkban a kiegyensúlyozatlanság egyetlen vektorként határozható meg, tehát a kiegyenlítés lehetősége az egész kerület mentén biztosítva van, poláris egyensúlyozásról beszélünk (ventilátor forgórészek). Ha a poláris egyensúlyozást nem lehet alkalmazni, akkor helyhez kötött komponensekre felbontott kiegyensúlyozást alkalmazunk. A dinamikus kiegyensúlyozás összesített kiegyensúlyozás, mely a forgótömeg mind a statikus, mind a dinamikus kiegyensúlyozatlanságát megszünteti.Referencia

Megrendelőink és beszállítóink megbízhatósága fontos a számunkra.
tovább...Segíthetünk?

Ha bármi kérdése van, írjon nekünk az info@szellozomuvek.hu e-mail címre! Készséggel segítünk Önnek, hogy elérje célját.
Bisnode tanusitvany
A Szellőző Művek Kft. 2013. január 1-jétől termékeit az EB 327/2011 EU rendelet és a 65/2011.(IV.15.) Korm. rendelet (Öko rendelet) előírásai szerint tervezi, gyártja és dokumentálja. A Szellőző Művek Kft. honlapja jelenleg nem konkrét típusok adatait, hanem a gyártott típuscsaládok tájékoztató információit tartalmazza, ezért a Szellőző Művek Kft. az EU rendelet szerinti termékinformációs követelményeket kielégítő tájékoztatást ajánlatkérőink számára a konkrét típus kiválasztása után az ajánlati dokumentációban szolgáltatja. A közeljövőben tervezett honlap tartalom bővítést követően a jellemző típusok és standard méretek adatai közvetlenül elérhetővé válnak.
© SZELLŐZŐ MŰVEK KFT.    |    1116 Budapest, Építész utca 8-12.    |    1509 Budapest, Pf. 12.    |    Tel.: +36-_1-204-_5972    |    Fax: +36-_1-204-_5972    |    E-mail: info@szellozomuvek.hu